GALERIE

De Kantlijn
in samenwerking met de ambachtelijke handboekbinderij

Chartae Laudes

introductie Boekenmarkt agenda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sinds een aantal jaren slinkt het aantal winkeltjes weer. Voornamelijk doordat de verkoop van het 2e hands boek zich verplaatst naar het internet. Voorheen was het voor de serieuze verzamelaar of boekenliefhebber alleen mogelijk om in winkeltjes of op markten of beurzen hun slag te slaan. Bredevoort was toen een ware belevenis doordat hier zoveel boeken bijeen waren in de diverse winkels.

Internet heeft het mogelijk gemaakt dag en nacht gedurende 7 dagen per week te kopen ( en de prijs te vergelijken ). Hierdoor zien de boekwinkels het gerichte bezoek zeer sterk afnemen. Vooral toeristische bezoekers met een minder gericht doel genieten nu van de ontspannen sfeer. Toeristisch gezien is Bredevoort de laatste jaren uiteindelijk alleen maar aantrekkelijker geworden. Het aanbod aan boeken is nog steeds overweldigend. De boeken zijn daarnaast de laatste jaren steeds goedkoper geworden. De concurrentie op internet zorgt voor een prijsdaling in de winkels.

De verkoop vanuit muurkasten, tafeltjes en kramen is in de plaats gekomen van de winkels.

 

Op 27 augustus 1993 werd Bredevoort Boekenstad officieel geopend door Jan Terlouw, toenmalig Commissaris van de Koningin en inmiddels beschermheer van het project. Een zestal antiquariaten had zich toen al in Bredevoort gevestigd. In de jaren negentig is dit aantal gestaag gegroeid tot circa een 25 tal winkeltjes / antiquariaten en 2e hands boekwinkeltjes..

 

 

Bredevoort is een oud middeleeuws vestingstadje. Met vooral in het oude centrum veel kronkelige straatjes en stegen. Sfeervolle hoekjes ontstaan doordat er veel geveltuintjes en hoekjes met groen zijn. Tot op heden nog geen autovrij centrum.
 

Toch kan het de bezoeker aangeraden worden om aan de rand van Bredevoort de auto achter te laten. Lopende ervaart men echt de sfeer. Ziet meer en heeft minder last van de smalle straatjes die eigenlijk bedoeld waren voor paard en wagen.

Er is voldoende parkeerruimte aan de Winterswijkse straatweg

( parallelweg van de N318  die vanaf Varseveld langs Bredevoort  door gaat naar Winterswijk) Loopafstand circa 3 minuten van de kern. Hier is ook nog een bakkerij voor  de broodjes bij het ontbijt.

Een supermarkt is op 5 minuten lopen vanaf onze winkel. Daarnaast is er op de vrijdagen een groenten en fruitkraam op 't zand met kwaliteitsproducten. En aan het eind van de dag staat er hier ook een viskraam

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door de toegenomen  stroom toeristen is er ruimte ontstaan voor een lunchroom en een hotel met restaurant.  Ook zijn de diverse galeries en tentoonstellingen duidelijk aanwezig in het straatbeeld.

Een rigoureuze opknapbeurt van het centrale plein heeft Bredevoort een prachtige plek opgeleverd waar in een sfeervolle omgeving de boekenmarkten gehouden kunnen worden.

Om de toerist als klant in Bredevoort te ontvangen heeft de handel zich aangepast. Vooral door een geheel ander assortiment van boeken aan te bieden.


In plaats van het bijzonder zeldzame boek worden er nu meer algemenere boeken aangeboden in een prijsklasse van enkele euro's ( Deze boeken zijn bij aankoop via het web vaak te duur ten opzichte van de portokosten).
Vandaar dat er steeds meer honestey shops in Bredevoort komen. Hier kunnen vaak zeer verrassende vondsten gedaan worden. Veel handelaren kiezen in Bredevoort dan ook voor de gemakkelijke snelle verkoop via de honestey shop. Voor de kantlijn betekend dit dat wij al de boeken die wij aankopen selecteren. Boeken die op internet in grotere aantallen aangeboden worden zijn voor ons minder belangrijk en gaan ongeacht de prijs op internet gewoon naar buiten op onze kraam of in de boekenmuur aan de officiersstraat. Dit scheelt de klant dan ook nog eens de porto.

Een zeldzaamheid in Nederland dat er nog op vertrouwd kan worden dat de klant zelf netjes betaald. Geen camerabewaking of andere controle. Hier geldt zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten. En de Bredevoortse boekhandelaar is goed van vertrouwen.